Egy év az álláspiacon hatalmas rutinnak számít azzal szemben, aki abszolút új. Már tudjuk ennyi idő elteltével az íratlan szabályokat, meg azt hogy milyen állásokra érdemes jelentkezni. Ezekről volna itt pár gondolat, csak hogy megkönnyítsem a kezdő munkanélküliek helyzetét.

 

Mostanában megint sokat cikkeznek az internetes lapok arról, hogy a munkanélküliség így vagy úgy. Ezeknek a cikkeknek a nagyrésze hatalmas baromság. Ma például arról olvastam, hogy a diplomás munkanélkülieknek is előfordulhat, hogy tartós munkanélküliségük esetén utcát kell söpörniük. Aki akar munkát, az idáig soha nem fog eljutni. A szőrszálhasogató olvasóimnak annyit, hogy tudom, hogy a "munkanélküli" kifejezést felváltotta az "álláskereső" szó. Szerintem a kettő nem ugyanaz, ezért nevezzük csak helyén a dolgokat. 

 

Felkelek hétfőn korán, elvégre ez a fő álláskereső nap. Hétfőn jelenik meg a legtöbb friss állás az újságokban, interneten, ilyenkor érdemes jelentkezni. Aki szerdán vagy pénteken jelentkezik, annak az önéletrajza már csak a kupac tetején foglal majd helyet. A HR-es picsa is meghallgatott már 40 embert, van is a fejében már 1-1 alkalmas név, szóval a tiéd már nem lesz köztük. Apropó HR-es picsa. Mélységes gyűlölettel tudok mindegyik iránt érezni, akár névtelenül általánosítva is. Kvázi élet-halál urai, rajtuk múlik, hogy a kiválasztott álmaid állása a tiéd lesz-e, közben meg egyáltalán nem titkolják, hogy egy 14 éves intelligenciája elég a munkájukhoz és a léhűtés minden formáját aktívan űzik. A kiválasztás egyébként protekció híján kétféle módon történhet, ami tulajdonképpen egy: pofára és hasraütésszerűen. Ha éppen a te képed ragadt meg a HR-es fejében aznap, akkor van esélyed. Ha másé, akkor neki van. Semmit nem számít az, hogy kinek hány papírja van, vagy hogy hány év a munkaviszonya. Nem érdekel senkit, elvégre ha megfeleltél a kiírásnak, akkor a meghallgatásos mappába tesznek, hanem akkor a kukába. Innentől meg nem hat meg senkit, hogy 10 évvel több a tapasztalatod. Egy állásra 50-100 ember jelentkezik átlagosan.

 

Az álláskeresésre a legjobb véleményem szerint a helyi napilap. A profession és társai fabatkát sem érnek. Ha megnézzük egy-egy ilyen oldal kínálatát látszik, hogy bőven van állásajánlat, de ennek nem szabad bedőlni. A hirdetők többsége HR-es cég, mert ugye a vállalatok többsége már nem alkalmaz saját HR-est, hanem ha kell munkaerő, akkor kiadja egy ilyen HR cégnek a szempontokkal együtt és majd az közvetít. Na, ezeknél a cégeknél nem tudom kinek van esélye. Nekem még sosem sikerült egynél sem átjutnom a rostán, pedig adtam már elő a laza csávótól a komoly üzletemberig mindent, papírokkal együtt of course. Visszatérve, ha kiválasztjuk, hogy csak magáncégek hirdetései maradjanak - mert ezeknél van esélyed - akkor már mindjárt kisebb az a hatalmas álláspici torta. Mondjuk egy 3 szintes esküvői tortából egy muffin nagyságú valami lett, nagyjából ehhez tudnám hasonlítani. A megmaradt állások javarésze call center, sofőr, hegesztő, meg ilyen nagy király menedzser, ami sosem leszel. Na, ebből lehet válogatni.

 

Ha szemfüles voltál, és már ideáig eljutottál az egyetem alatt, akkor párhuzamosan megcsináltál egy nehézgép kezelő vagy hegesztő szakvizsgát, esetleg egy teherautó vagy targonca jogosítványt. Ezekkel megdupláztad az esélyeid. A jelentkezéshez letöltesz a netről egy használható önéletrajz mintát. Lehetőleg minél kevesebb dolog szerepeljen rajta, és átlátható legyen. Maximum 2 db előző munkahely. Ha több van akkor a legesélyesebbeket írd be. 1-2 nyelv ismerete sosem át, számítógépes ismereteket is feltétlenül tüntesd fel, és fénykép legyen rajta. Diplomát szigorúan le kell tagadni! Ha nem, akkor a HR-es azt fogja gondolni, hogy minek jelentkezel egy droid állásra, menj és keress magadnak szakmába vágót (ami nincs). Ha nincs HR-es picsa, hanem a főnöknek küldöd el, ő meg nem fog örülni, ha okosabb vagy nála, vagy ő legalábbis ezt hiszi. Igen, a főnökeid többsége egy idióta lesz max egy érettségivel. Ilyen munkák vannak, ezt kapod.

 

A munkatapasztalat, amit mindenki kér (átlag 3-5 év) egy sarkalatos pontja az álláskeresésnek. Mivel te még új vagy, ezért nem fognak felvenni. Innen jönne az ördögi kör, hogy csak tapasztalattal kapsz munkát, de hogyan legyen tapasztalatod, ha nem kapsz munkát? Egyszerű, hazudj. Szemrebbenés nélkül be kell írni az önéletrajzba, meg be kell mondani a főnöknek, hogy te már 3 évet lehúztál itt vagy ott folyamatosan. Nem fognak utána nézni. Ha a papírok hiányára hivatkoznak, akkor megmondod, hogy nem voltál bejelentve. Ez már ismerős lesz nekik, elvégre ez Magyarország. 

 

A fizetésigény megjelölése szintén egy vicc. A fizetésed nagyjából 90.000-120.000 ft között képzelhető el, és a 120 már egy nagyon jó állás. Ha azt kérik add meg mennyi fizetést akarsz, akkor mondjuk egy százast írj be. Vagy 110-et mert lehet alkudoznak majd. A cégnek az a jó, ha te minél többet dolgozol minél kevesebb pénzért. Ebből meg lehet élni nagyon szűkösen ha nincsenek költséges szokásaid és otthon laksz, vagy sokan egy albérletben. A megtakarításhoz nagy művésznek kell lenned, de nem lehetetlen. 

 

A munkához való hozzállásod folyamatosan változni fog. Először is, ne gondold, hogy az első vagy a második vagy a harmadik munkahelyedről mész nyugdíjba. Az első pár munkahelyen csak pár hónapot fogsz eltölteni mire elfogadod a sorsod. Először még lázadsz és felháborodva mész dolgozni minden reggel, hogy egy utolsó kis senki dirigál neked, meg diplomával meg kell fogni a kapanyelet is. Aztán később már csak csöndben lázadsz, néha morgolódsz, a hasonló gondolkodású kollégákkal a nyomorúságról folytattok végeláthatatlan panaszáradatot egymás közt. Utána jön a beletörődés, amikor már elfogadod, hogy nem lesz jobb, és jó esetben a tanulásba forgatod vissza a pénzed és a szabadidőd (nyelvek, szakmunkák). Nagyjából én is itt tartok most. Csak gyanítom, hogy ez után a lazaság és az elfogadás időszaka jön. Ha nem majd javítom. Elismerem, hogy ez elkeserítő. Ha a mai eszemmel lennék 16 éves, akkor bizony nem a neten lógtam volna minden nap suli után, hanem kőkeményen tanultam volna, majd elvégeztem volna egy autószerelőit meg egy esztergályos szakmát. Ment volna a halál egyetemre. El kell fogadni a legtöbb diplomásnak, hogy bizony oltári bukás volt. Persze, még lehet mázlid később és lehet jól jön az a diploma, de amíg raktáros, benzinkutas, pincér, hipermarket eladó, stb munkakörökben dolgozol, addig csak egy rakás kidobott pénz és rengeteg elvesztegetett idő a diplomád.

 

Még írhatnék a kollégák fúrásának típusairól vagy a munkaügyi központok szélmalomharcáról, de erről majd később. A lényeg, hogy örülj, hogy van munkád, DE (!!!) sose keseredj el, ha elveszíted. Mindig lesz másik ilyen alulfizetett droidmunka, amit megkaphatsz. Törekedj rá, hogy megmaradj a helyeden, de azt ne hagyd, hogy átverjenek, vagy kihasználjanak, mert meg fogják próbálni. Arról ne álmodj, hogy itt lesz előrelépés. Ismertem egy benzinkutas shopost, aki 15 évig volt shopban mire egy kizsigerelt vidéki benzinkútnak a főnöke lehetett.

 

Farkastörvények vannak, légy te az erősebb kutya! Sok sikert!